[...] masz dużo stresu w życiu, pomyśl, co możesz zmienić, aby było go mniej. Może joga albo medytacja będą pomocne? Podobnie jak stres, brak wystarczającej ilości snu zwiększa poziom kortyzolu w organizmie, co może prowadzić do przybierania na wadze. Staraj się spać od siedmiu do ośmiu godzin na dobę. Ile muszę czekać na efekty? Nie będziemy Cię [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
Istnieje milion powodów, by unikać alkoholu, przede wszystkim jego metabolity należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Wnioski i komentarz Wyniki badania sugerują, że spożywanie alkoholu wiąże się z [...]
[...] choć pobieżnie śledzić doniesienia naukowe albo choćby czytać ten portal, aby znać pojęcie wolnych rodników i co złego ich duża ilość (i/lub utrzymujący się podwyższony ich poziom), może wyrządzić w naszym ciele. Naukowcy wiążą nadmiar wolnych rodników z takimi chorobami jak: choroby układu sercowo- naczyniowego, wybrane rodzaje nowotworów, [...]
[...] są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach pomaga zapobiegać szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi pomimo ich naturalnej słodyczy. Warto wspomnieć, że [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
[...] Ciemne jagody są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy i innych fitochemikaliów. Wpływ diety nordyckiej na zdrowie Dieta nordycka pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Może także utrzymać w ryzach masę ciała, a to ze względu na wysoką wartość odżywczą spożywanych produktów i stosunkowo niską kaloryczność. Czy dieta [...]
Dla wielu osób poranne wstawanie to nie lada wyzwanie. Szczególnie jeśli ktoś musi wstawać o bardzo wczesnej porze albo siedzi do późnych godzin nocnych. Poranki po krótkiej nocy mogą być jedną wielką walką ze sobą, żeby wstać z łóżka i z pewnością znajdą się wśród Was specjaliści od wielokrotnego włączania tzw. drzemek w telefonie, który służy za [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] sportowca. Wsparcie w syntezie glutationu W Internecie dostępne są publikacje, które wskazują, że wykorzystanie od 300 do 1200 mg kwasu alfa-liponowego, skutecznie podnosi poziom glutationu w organizmie. Wzrost glutationu skutecznie wspomaga regulację układu immunologicznego, co znalazło swoje zastosowanie nawet w leczeniu AIDS. Co więcej, [...]
[...] odżywczych, m.in. białka, błonnika, witamin i minerałów. Nie można też zapomnieć o zdrowych dla naszego serca jedno- i wielonienasyconych tłuszczy, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując masło orzechowe? Tak jak wspomniałam, niektóre produkty zawierają dodatek soli i cukru. Jeżeli [...]
[...] należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też [...]
Nadciśnienie tętnicze jest w stanie zniszczyć nerki, serce, ma także wpływ na zachowanie danej osoby, może być związane z agresją. W jednym z badań ustalono, że najwyższy poziom agresji fizycznej, złości i wrogości obserwowano u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Nie chodzi nawet o rozwój cukrzycy, ryzyko rozwoju miażdżycy czy zespołu [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
[...] kukurydziane z mlekiem EGCG dodane do koktajlu z truskawek, cukru i serwatki w porze śniadaniowej Wyniki Po spożyciu EGCG przez uczestników badania, naukowcy monitorowali poziom EGCG we krwi przez okres ośmiu godzin. W tym okresie pacjentom podano lunch. Australijczycy odkryli, że poziom EGCG we krwi było 3 do 4 razy wyższy gdy pacjenci [...]
[...] jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. Suplementacja witaminą D w AZS Wiele osób narażonych jest na niedobory witaminy D. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy ekspozycja [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]